Venice Law Court

Solving the dynamics of the contemporary activity in a device of the historic fabric. Located opposite the Piazzale Roma, the contact point of the island with the territory, the Venice Court occupies the building of the former Manifattura Tabacchi, built in the nineteenth century. The design of the architects Carlo Maria Alessandra Segantini Cappai and studio C + S, was selected in an international competition.

COURT OF JUSTICE OF VENICE 3

The intervention exposes a change in the external image of the compact volume, venerating the characteristics of the buildings in the region. A coating formed by pre-oxidized copper foils rises from the base of the exterior walls and continues in the pitched roof, arranging a formal reinterpretation the industrial buildings of Venice.

COURT OF JUSTICE OF VENICE 1

Access is organized on the side that opens to the Piazzale Roma, defined by the insertion from a beam of 5 meters in length horizontally short volume. The imposed element generates a articulator protected space, supporting the seven upper floors. Transposed access, a long vertical space provided to the community gathers public activity, ordering flow of movement   horizontal and vertical. A linear staircase located longitudinally through all levels, linking the different areas of offices and courts. A transparent volume containing mechanical lifts complements the vertical circulation core of the assembly.

The archetypal form is an image that establishes character to the project. Strict conventions combined volume applied to the process with the copper coating underpin the idea of time typical of the region, promoting an interesting dialogue with the Venetian compact urban fabric.

COURT OF JUSTICE OF VENICE 2

The scale which gives the huge emptiness of the square allows to the volume of the new tribunal composes a common dynamic between historical profile figures. The intentional contrasting tones reveal the insertion of a new element that cautiously installed to complement their new appearance properly with the site.

by Marcelo Gardinetti

COURT OF JUSTICE OF VENICE 4

Credit photo: Alessandra Bello

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s