Premio Fondazione Renzo Piano 2013 – BREMBILLA+FORCELLA ARCHITETTI

The building is located within the pre-existing compound of Scuola Edile di Bergamo-SEB (school for construction workers), an heterogeneous mix of edifices built over the past 50 years that this new architecture joins accurately.

Conceived as a mixed-use architecture, the building encompasses a variety of spaces devoted to the different processes and crafts of the construction industry: labs where future builders learn by doing, classrooms for  theoretical training, meeting halls, first-aid stations etc.

This mixed-use development reflects into the building volume composition, where protrusions, shifts in materials (plaster, raw concrete, metal) and the apparent randomness of the openings arise from illuminating engineering needs and visually and functionally dialogue with the surrounding system.

To the south the building is connected to the auditorium, sharing its architectural language and the system of paths. To the east there is the office area, articulated through variable windows which modulate the light over the day. The northern side, which is actually the main façade, is designed referring to the neighboring buildings. Finally, to the west, a double order of openings lights up the classrooms: the first line is placed at eye level, while the second is placed upwards to capture the greatest amount of sunlight. Thanks to a grid of pilotis, the ground floor is left completely free to host construction practice.

Rather than establish itself as a solo voice within a complex area, the new building records the conditions of a typical industrial area, functioning as a hinge and as the glue between the various elements, aesthetically and functionally. The result is a multiform and flexible architecture, which will be able to accommodate and serve functions other than those of today. In this perspective, the building is already designed to accommodate further expansion in the future. The building, certified energy efficiency class A, has been constructed with a supported concrete structure and dry stone walls.

_     _

This slideshow requires JavaScript.

_     _

_     _

Underground level

Underground level

Ground level

Ground level

First level

First level

Section

Section

Detail

Detail

_     _

BrembillaForcella

_     _

logo

www.brembilla-forcella.it

foto BREMBILLA+FORCELLA

_     _

Credit description: Brembilla+Forcella
Credit photographs: Giovanna Silva (www.giovannasilva.com)
Credit photograph DSC_128b: Davide Brembilla
Credit drawings: Brembilla+Forcella
Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s